Jankovich-barlang

Szerkesztés - 2019-01-19 08:04:34 - Címkék: Túrák, Gerecse, kilátás, barlang
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

2019. január 19.

A Jankovich-barlang is egy olyan hely, ahova időről időre visszatérünk. Már csak azért is, mert Bajóton Tast mindig le tudjuk fotózni a Tas kővel.

2013. szeptember 28-án Hédi méghordozóban túrázott, csak rövidebb szakaszokat sétált.

2016 első családi kirándulása (2016.január 16.) is a Jankovich-barlanghoz vezetett, azzal a céllal, hogy a karácsonyra kapott fejlámpákat végre felavathassuk.

2019-ben már harmadszor mentünk a Jankovich-barlanghoz, és eddig mindig találtunk valami újdonságot. Amikor a gyerekek még picik voltak, akkor az is öröm volt, hogy feljutottunk a barlangig. Amikor nagyobbak, akkor örültünk, hogy fel tudtunk menni a tetőre is. Most meg az volt az öröm, hogy megtaláltuk a legfelső barlangot is.

Öreg-kői zsomboly


Be van zárva és amúgy is kötél kellene hozzá, így ezt a gyerekekkel kihagytuk.

Baits-barlang


Nagyméretű, klasszikus barlangszája csalogatóan hívogat, de a sokat ígérő bejárat mögött csak rövid barlangszakasz húzódik. A bejárati terem végében egy 3-4 méter mély aknával találjuk szemközt magunkat. Túloldalán két kicsi és szűk, csupán néhány méternyit folytatódó járatot találunk, melyeket gyakorlatilag az innenső oldalról is belátni. Az akna alján szintén folytatódik néhány méter hosszban a barlang alsó szakasza, egy kisebb, oldott járatszakasz formájában.

Jankovich-barlang


20 méter magas kupolája 8 méter átmérőjű, szabályos kör alakú nyílással lyukad a felszínre, melynek köszönhetően a barlang nagy részében teljesen világos van. A bejárati csarnok belső végében két felfelé törő kürtő sötétlik, melyek 14 méteres magasságig is felnyúlnak.
Ha a nagy kupolaterem végén található agyaglejtőn lemegyünk, a barlang hátsó, sötét termébe jutunk, amely egykor a legértékesebb régészeti leleteket rejtette. Itt már jó, ha van nálunk egy lámpa, amivel a terem falain látható szép oldás nyomokat, és fosszilis cseppkőlefolyásokat meg tudjuk nézni. A legbelső rész mennyezetén pedig egy szinte teljesen szabályos, kerek 6-7 méter átmérőjű gömbfülke harapódzik fel kb. 8 méter magasságig.

Szalay-barlang


A Baits-barlangtól 50 m-re Ny-ra van a Szalay-barlang. A bejárattól pár méterre van egy szűk rész, de azon átbújva egy viszonylag nagy terembe jutunk.

Mért adatok

Távolság: 5.2km
Szintemelkedés: 339m