Plitvicei tavak

Szerkesztés - 2016-12-30 17:27:55 - Címkék: Túrák, vízesés, Horvátország, Plitvice
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

2016. december 30.

Az évet Horvátországban zártuk. Az első komolyabb megálló Plitvice volt.

A Jégvarázs Elzája erre járt és minden csupa jég volt. De szerencsére van néhány fotó még sok évvel korábbról, amikor nyáron jártunk ugyanitt, akkoriban még csak másfél gyerekkel. A galériában téli és nyári fotókat vegyesen találtok.

A Plitvicei tavak Horvátország egyik legcsodálatosabb természeti kincse, a bájos karstos táj szívében fekszik. Ez a varázslatos nemzeti park a világörökség részét képezi és Horvátország legnépszerűbb turisztikai látványosságai közé tartozik. A parkot 1949-ben alapították, és közel 300 km² területen terjed el, védve ezt az egyedülálló karsztos fennsíkot.

A Plitvicei tavak rendszerét 16 nagyobb és számos kisebb tó alkotja, melyek lépcsőzetesen helyezkednek el egymás után, egyesítve azokat innumerable patakocskák, vízesések és zuhatagok. A tavak természetes gátakon, a barlangokban kialakuló mészkőlerakódások, az úgynevezett travertinek következtében jöttek létre. Ezek a lerakódások idővel akadályt képeztek a vizek útjában, így alakítva ki a lépcsős tavakat.

A Plitvicei tavak fő jellegzetességei közé tartozik a türkizkék, zöld és kék árnyalatokban játszó kristálytiszta vizek, amelyek a kalcium és magnézium gazdag vizeknek köszönhetőek. A parkot dús növényzet borítja, ahol található bükk-, tölgy-, fenyő- és jegenyefenyő erdők, valamint a gazdag állatvilág, többek között barnamedvék, vadmacskák, farkasok és sokféle madárfaj is otthonra talál itt.

A parkban kiépített sétányok és trekking utak vezetnek keresztül a lenyűgöző tájon, mely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy felfedezhessék ennek az egyedi ökoszisztémának a szépségeit. A Plitvicei tavak évszaktól függően változó arculata mindig újabb és újabb látványosságot nyújt, legyen szó a rügyfakadó tavaszról, a napfényes nyárról, az aranyló őszről vagy a hófödte téli tájról.

A természeti csoda megtekintése közben a látogatók feltérképezhetik a vízesések kavalkádját, melyek között a legismertebb talán a Nagy Vízesés (Veliki Slap), mely több mint 70 méteres zuhatagával kápráztatja el az ideérkezőket. A park bámulatos diverzitása és természeti szépsége valóban egyedülálló élményt nyújt azok számára, akik felfedezik ezt a földi paradicsomot.

Mért adatok

Távolság: 15.8km
Szintemelkedés: 976m