Paklenica

Szerkesztés - 2017-01-01 17:48:39 - Címkék: Túrák, szurdok, szikla, Horvátország, Paklenica
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

2017. január 1.

Az év első napján, az év első túrája.

Túra előtt kiálltam a tengerpartra -2 fokban és vártam az első napsugarakat. Fotón nem jön ki, hogy mennyire magával ragadó a napkelte és az ébredező sirályok hangja. Mindezek után reggeli, majd irány a Paklenica Nemzeti Park. Orsi gyomorrontással küzdött, ezért az elején visszafordult, így egyedül maradtam a gyerekekkel. Hideg volt, Anya is hiányzott, de a park annyira izgalmas volt, hogy hamar belefeledkeztünk a kalandozásba. Források, jégtörés, csoki, táblák, túrázók, sziklamászók. A Lugarnica házig jutottuk, de az sajnos zárva volt, a beteget meg nem akartunk nagyon sokáig egyedül hagyni. így a menedékházig már nem jutottunk el. Biztos vagyok benne, hogy ide még vissza foguk menni.

A Paklenica Nemzeti Park Horvátország egyik csodája, melyet a Velebit-hegység részeként 1949-ben alapítottak. A park neve a Paklenica-szurdokra utal, amely a park két legismertebb szurdokáról, a Velika (Nagy) és a Mala (Kicsi) Paklenica-ról kapta a nevét. A park lenyűgöző természeti jellegzetességei, mint a meredek sziklafalak, a mély szurdokok és a gazdag növény- és állatvilág, ideális célponttá teszik túrázók, hegymászók és természetkedvelők számára.

A Paklenica különös érdekessége, hogy a 60-as években az egyik legnépszerűbb vadnyugati figurát, Winnetou-t megjelenítő német-jugoszláv filmsorozat számos jelenetét itt forgatták. A "Winnetou nyomában" vagy más néven "Trails of Winnetou" a filmek miatt vált népszerűvé, és számos látogatót vonz arra a célra, hogy bejárják azokat a lenyűgöző díszleteket és tájakat, amelyek a filmekben láthatók.

A horvátországi filmforgatási helyszíneken nem ritkán felállítottak emléktáblákat vagy jelzőket, hogy a látogatók könnyebben megtalálhassák a filmekben szereplő ikonikus helyeket. Népszerű programokat szerveznek, úgynevezett "Winnetou-túrákat", ahol a résztvevők a filmforgatásokhoz kapcsolódó helyszíneket kereshetik fel.

Miközben a Paklenica Nemzeti Parkot elsősorban a természet szépsége és a túrázási lehetőségek miatt keresik fel, a Winnetou-filmek népszerűsége miatt a történelmi és kulturális turizmus is jelentős szerepet játszik a park látogatottságában. A látogatók megcsodálhatják a monumentális kliffeket, a kristálytiszta patakokat és a változatos élővilágot, miközben a népszerű szórakoztatóipari történelemre is rácsodálkozhatnak.