Gyermekvasút

Szerkesztés - 2012-09-29 18:15:14 - Címkék: Séták, vonat, Budapest
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

2017. július 29.
Szerencsére a gyerekek már elég nagyok, így a teljes szakaszt végig sétálták, nem csak a felét, mint régen.

A Gyermekvasút egy egyedülálló vasútvonal Magyarországon, amely Budapest II. és XII. kerületeinek hegyvidéki részén húzódik, és a világ egyik legnagyobb olyan vasútja, amelyet főként gyerekek működtetnek felnőtt felügyelettel. Ez a különleges vasút több mint 11 kilométer hosszan kanyarog keresztül a festői Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között, bemutatva az utasoknak a budai tájat és a helyi természeti szépségeket.

A Gyermekvasút története 1948-ra nyúlik vissza, amikor is a Magyar Pioneerszövetség kezdeményezésére létrehozták a vasutat, célul kitűzve a fiatalok vasúti ismereteinek fejlesztését és az úttörőmozgalom népszerűsítését. Annak ellenére, hogy a vasút a kommunista korszak terméke, a rendszerváltozás után is megőrizte népszerűségét, és ma már turisztikai látványosságként továbbra is vonzza a látogatókat.

A vasút különlegessége abban rejlik, hogy 10 és 14 év közötti gyerekek végzik a különböző feladatokat, mint például jegyellenőrzést, váltókezelést vagy állomásfőnöki teendőket; természetesen felnőtt vasutas szakemberek szoros felügyelete mellett, akik felelősek a mozdony és az utasok biztonságáért.

A Gyermekvasút nem csupán kikapcsolódási lehetőséget nyújt, hanem oktató-nevelő feladatot is ellát, mivel segítségével a gyerekek elsajátíthatják a felelősségteljes munkavégzés, csapatmunka és közlekedésbiztonság alapjait. Számos kulturális és tájvédelmi programot is kínál, így a vasút nem csupán a helyi közösség, hanem a turisták számára is vonzó célpont. A vonatok hagyományosan márciustól novemberig, a turisztikai szezonban közlekednek, lehetőséget teremtve arra, hogy az utasok közelebbről is megismerhessék Budapest egyik legkülönlegesebb arcát.