Vácrátóti arborétum

Szerkesztés - 2014-09-20 20:05:04 - Címkék: Parkok, arborétum
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

A vácrátóti az ország legnagyobb botanikus kertje, egyben az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye. A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát mutatnak be. Különösen gazdag a fás szárú növények gyűjteménye. A sziklakertben megtalálhatók mind a hat flórabirodalom, 25 magashegység virágai.

http://botkert.hu/

A Vácrátóti arborétum Magyarország egyik legszebb és leggazdagabb növénygyűjteménye, mely Pest megyében, Vácrátót településen található. Itt van néhány érdekesség erről a csodálatos botanikai kertszetről:

1. Története: A Vácrátóti arborétumot már a 19. század elején, pontosan 1820-ban alapították, így több, mint 200 éves múltra tekint vissza. Eredetileg egy egyházi birtok része volt, később államosították.

2. Terjedelme: Több mint 27 hektár területen elterülő arborétum több mint 2.000 taxon (növényfajta és -faj) otthona, amelyek között hazai és egzotikus fák, cserjék valamint különféle évelő növények és sziklakerti növények is megtalálhatók.

3. Növénygyűjtemény: Az arborétum kiemelkedő gyűjteményének része többek között az országban egyedülálló tűlevelű gyűjtemény, amely mintegy 700 különböző fajt és fajtát képvisel. A gyűjteményt Schwappach Alajos erdészeti szakember kezdte el 1903-ban.

4. Éghajlati adottságok: A táj adottságai és a Duna közelsége révén a környék éghajlata enyhébb, mint az ország nagy részén, így az arborétumban olyan növények is megteremhetnek, amelyek máshol Magyarországon nehezen vagy egyáltalán nem.

5. Oktatási központ: Az arborétum nem csupán turisztikai látványosság, hanem fontos oktatási és kutatási központ is. Része a Magyar Tudományos Akadémia ökológiai kutatóintézetének, és számos botanikai, ökológiai és természetvédelmi kutatást folytatnak itt.

6. A Magnolia-ösvény: Az egyik különlegessége a Magnolia-ösvény, amelyet tavasszal, a magnóliafák virágzása idején érdemes felkeresni. A pompás látvány és a finom illat felejthetetlen élményt nyújthat.

7. Természetvédelmi terület: Az arborétum része az országos természetvédelmi területeknek, amely azt jelenti, hogy a benne található élővilág különleges védelmet élvez.

8. Nyilvános rendezvények: Az arborétum nem csak passzív megfigyelésre nyújt lehetőséget; rendszeresen szerveznek vezetett sétákat, családi napokat és más kulturális rendezvényeket, amelyekkel gazdagítják a látogatók élményeit és növelik a természeti tudatosságot.

9. Híres lakói: Az arborétumban található Magyarország legöregebb mágnási tölgye, amely több, mint 400 éves, valamint Európa legnagyobb japánakácja is.

Ez a varázslatos hely nyújt kikapcsolódást és tanulási lehetőséget egyaránt a természet és a növényvilág szerelmeseinek.