Szelim-barlang

Szerkesztés - 2013-10-12 20:12:23 - Címkék: Séták, Gerecse, kilátás, barlang
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

A Szelim-lyuk egy fokozottan védett barlang. Jelentős régészeti lelőhely, amelyhez sok középkori történet fűződik. A Gerecse hat fokozottan védett barlangja közül az egyik. A Duna–Ipoly Nemzeti Parkban található.

A Szelim-barlang Magyarországon, a Gerecse-hegység területén helyezkedik el, közel a városokhoz: Tatabánya és Tata. Ez a természeti képződmény különleges geológiai és történelmi jelentőséggel bír.
A barlang egy hatalmas sziklaívként húzódik meg, amelyet a természeti erők alakítottak ki az évmilliók során. A kőzetek közötti repedéseken beszivárgó víz oldotta a mészkövet, így jött létre ez a természetes kapu, melynek bejárata körülbelül 20 méter magas, és a barlangon keresztül át lehet látni.
A Szelim-barlang nemcsak geológiai, hanem történelmi szempontból is fontos. A hely nevét egy török kori legenda őrzi, amely szerint Szelim szultán ide menekült ellenségei elől. Ezenkívül a barlangban található prehisztorikus leletek arra utalnak, hogy az őskorban emberek is lakták, és valószínű, hogy menedékként szolgált számukra. A barlang bejáratának közvetlen közelében nyugvó vályúkban elhantolt emberek maradványait is találták, valamint a barlang járatai a tatárjárásra (1241-1242) datálható embertömeg menekülésének nyomaiként is azonosíthatók.
Mára a Szelim-barlang fontos turisztikai látványossággá vált, az érdeklődő látogatók számára nyitva áll, lehetőséget biztosítva, hogy személyesen is felfedezhessék ezt a lenyűgöző természeti csodát és történelmi emlékeket egyaránt. Az egykori menedékhely a Gerecse hegység látogatóinak kihagyhatatlan állomása, egy ösvény vezet fel a barlanghoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező tájra.