Suomenlinna

Szerkesztés - 2000-07-17 20:45:42 - Címkék: Séták, tenger, Finnország
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

Suomenlinna nevével ellentétben nem egy vár, hanem katonai erődítmény. Helsinki egyik városrésze, amely közvetlenül a Helsinki előtti szigeteken található. Kulturális értéke történelmi emlékként és látnivalóként egyaránt kiemelkedő, Helsinki identitásához erősen hozzátartozik.
Suomenlinna, a UNESCO világörökség részeként ismert, egy festői erődítmény és szigetcsoport Helszinki előtt, Finnország déli részén. Eredetileg a svéd "Sveaborg" vagy "Svéd-vár" néven alapították a 18. században, amikor Finnország még a svéd korona része volt, hogy megvédje a területet az orosz terjeszkedés ellen.

Az évek során Suomenlinna fontos katonai bástyaként szolgált különböző uralkodók alatt, beleértve a svédeket, oroszokat és a végül függetlenné vált Finnországot. A híres finn építész, Augustin Ehrensvärd tervezte, és különleges figyelmet fordított arra, hogy az erődítmény természetesen illeszkedjen a környező tájba.

A szigetcsoportot tengeri erődként használták, emellett fontos kereskedelmi és hadihajó-kikötőként is funkcionált a 19. században. A 20. századra, különösen a második világháború után, már nem játszott stratégiai szerepet, így a finn kormány polgári kezekbe adta.

Ma Suomenlinna a kultúra és a szabadidő egyik központja, ahol múzeumok, kávézók, és művészeti galériák találhatók. A szigeten a katonai épületek mellett templomok, barakkok és egy egykori börtön is látogatható, amely ma már ifjúsági szállóként üzemel. A szigetre komppal lehet eljutni Helszinkiből, és egy népszerű kirándulóhely mind a helyiek, mind a turisták számára. Az időjárás melegedésekor még kedveltebb célpont, amikor az emberek piknikezésre, sétálásra és a lenyűgöző kilátás élvezetére látogatnak ide. A Suomenlinna nemcsak történelmi jelentőséggel bír, de egy élő közösség otthona is, mintegy 800 állandó lakossal, akik az év minden napján élvezhetik ezt a különleges helyet.