Doha

Szerkesztés - 2019-03-23 08:50:52 - Címkék: Katar, piac, város
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

2019. március 22.

Nem kicsit abszurd egyetlen fehér családként állni kb ezer ember között Katarban a határon és a Nemzeti Dalt szavalni, hogy a gyerek pótolja az utazás miatt elmaradt iskolai dolgokat. Pihenésképp próbáljuk beazonosítani, hogy ki melyik országból jött, ki milyen vallású lehet. A gyerekek érzik, hogy most mi vagyunk a látványosság, sok-sok szempár mered ránk, mert itt európaiból van a legkevesebb. Jönnek is Tasból a kérdések: Minden éghajlatnál más formájú a fej? Az eurázsiát te találtad ki vagy az létezik? A magyarok istenére esküszünk, esküszünk, hogy arabok tovább nem leszünk.

Pontosan egy óra sorban állás után értünk az ügyintézőhöz. Komótosan bekrémezte a kezét, beszélgetett a szomszéd ügyintézővel. Baromira nem érdekelte, hogy két gyerekkel egy órát álltunk. Ragasztott vonalkódot az útlevelekbe, nyomott pecséteket, közben beszélgetett a barátnőjével. Pont olyan volt, mint Villám a Zootrópia hivatalnoklajhárja. Kifelé menet megint át kellett menni egy fémdetektoron, amióta Dohában vagyunk harmadjára. Az infópontról elküldtek egy fickóhoz, aki mondta, hogy mutassam a foglalásomat a kék ingesnek. Megtettem, a kék inges nem értette, kiderült, hogy másik kék ingesre gondolt. Utólag vettem észre, hogy egymás mellett áll 15 kék inges fickó. Fura ország ez.

"Romlik a látásom, el fogok menni a Vodafoneba." Ez a mondat hagyta el Orsi száját, azt hiszem kezdünk fáradni. Egy arab nő idejött a névsorral, amin egymás alatt négyszer volt, hogy Kiss. Mondta, hogy nagyon romantikus név. Meg, hogy lehet késik a túra, mert nehéz belépni az országba. Ezt mondjuk már felfedeztük magunktól is.

17.48-kor énekelni kezdett valaki a hangosbemondóba. Azt hiszem imára hívtak.

Kaotikus volt az indulás, de csak lett idegenvezető, busz és még sofőr is. Kaptunk vizet meg helyi töltött kekszet. És a buszon is elmondták, hogy hol van a vészkijárat.

A város annyira gazdag, hogy azt felfogni is nehéz. A villanyoszlopokon és a pálmafákon díszkivilágítás van. Egy liter benzin 100ft, nincs szja, a helyieknek ingyen van az oktatás, az egészségügy, az állam támogatja a lakáshitelüket, az áramot és a vizet. A vizet a tengerből nyerik. A szomszéd országokkal nagy a rivalizálás, itt is építettek szigetet a tengerbe, hogy ne csak Dubaiban legyen. 17.2 millió forint / négyzetméterért árulnak ingatlanokat rajta. A foci vb-re 8 stadiont húznak fel, de épül vonat és metró is. A teveversenyek díjai attól függnek, hogy az uralkodó családjából győz valaki (aranyat kap) vagy csak egy sima katari lakos győz (autót kap).

Pár napja láttuk Krabi mellett az úszó szigeten találkoztunk emberekkel, akiknek rendes wc-jük sem volt. Itt láttuk a másik végletet, a felfoghatatlan gazdagságot. Fura, de a thai csónakos srác boldogabbnak tűnt, mint itt a többség. Katarban alig láttunk mosolygó embert, itt mindenki komoly arcot vág és felsőbbrendűséget sugároz.

Mindenesetre érdekes volt látni ezt a rongyrázós extraburzsuj országot. Az üzleti negyed 50-60 emeletes tornyainak csillogása után láttunk egy épülő plazat, zárásként pedig a régi piacra látogattunk el. Olyan volt a hely hangulata, mintha az 1001 éjszaka meséiben lennénk.