Slemenova špica (1911 m)

Szerkesztés - 2021-08-18 19:52:05 - Címkék: Túrák, Szlovénia, kilátás, Júliai-Alpok, magashegy, Kedvencek
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

A kiadós reggeli után felmentünk autóval a hágóhoz. Ez egyszerű műveletnek hallatszik, de az út nem túl széles. A szembejövő busz bizony nem mindenhol fér el az autó mellett. És az úton sétáló tehenek néha elég csökönyösen tudnak állni az út közepén. A vezetéstechnikai tréninget száguldó bicajosok és útra nem figyelő, családdal veszekedő olasz sofőrök teszik teljessé. Meg persze van benne 24 hajtű kanyar és 750m szintemelkedés.
A fenti parkoló már reggel tele volt, ezért egy kicsit lentebbről indultunk el túrázni. Gyerekbarát útvonal, át a nyergen, kicsit le a völgybe, fel a csúcsra. Egy része a szakadék mellett, szóval inkább csak rutinos gyerekekkel ajánlanám. Az időjárás viszonylag kegyes volt hozzánk, csak az egyik irány volt felhőben, így a csúcson volt mit látni. A fotók közel sem adják vissza az élményt, se a mélységet, se a magasságot. (Ha elég lenne a fotó, akkor nem is kellene utazni meg izzadni a hegyen) A gyerekeknek természetesen a legnagyobb élmény az augusztusi hógolyózás volt. (Igen, én is gyereknek számítok)
A túra km-ben számolva röhejesen rövid volt, de hála sok szintnek és izgalomnak, megjött a gyerekek étvágya. Hédi egyedül megevett egy szlovén éttermi adag tésztát, ami nagyjából annyi, amennyit a suli menzáján egy négy fős asztalnál esznek a gyerekek.

Slemenova špica, amelynek magassága 1911 méter, egy festői hegy a Julián-Alpok és a Triglav Nemzeti Park szívében, Szlovéniában. A hegy csúcsa lenyűgöző panorámát kínál a környező alpesi tájra, beleértve a híres Triglav hegycsúcsot, amely Szlovénia legmagasabb pontja.

A Slemenova špica népszerű célpont a túrázók és természetjárók körében, köszönhetően túristabarát megközelíthetőségének és a csodálatos kilátásnak, ami a csúcsról nyílik. A hegymászó útvonalak viszonylag könnyen járhatóak, és ideálisak mind a kezdő, mind a tapasztaltabb túrázóknak. A hegyi túra során a látogatók megcsodálhatják a gazdag növény- és állatvilágot, valamint a kristálytiszta hegyi tavakat, mint például a közeli Jasna-tó, ami további színt ad Szlovénia természeti szépségéhez.

A Slemenova špica a Vršič-hágón keresztül is elérhető, ami maga is egy látványos turisztikai attrakció, hiszen ez Szlovénia legmagasabbra vezető hágóútja. Az út kanyargós útvonala különösen népszerű a motorkerékpárosok és kerékpárosok körében.

A csúcs felkeresése minden évszakban különleges élményt nyújthat. Télen a hófedte táj varázslatos látványt nyújt, míg tavasszal a virágzó alpesi flóra teszi színpompássá a környéket. Nyáron a kellemes hőmérsékletek és a tiszta, friss levegő ideális körülményeket teremt a hegymászáshoz, az ősz pedig lenyűgöző színekben öltözteti a tájat.

Összefoglalva, a Slemenova špica egy igazi kincs a szabadtéri kalandok kedvelőinek, ígéretes úti cél egy felejthetetlen alpesi kalandhoz a lenyűgöző szlovén hegyek között.

Mért adatok

Távolság: 7.8km
Szintemelkedés: 2039m