Vasas-szakadék

Szerkesztés - 2021-12-23 15:06:49 - Címkék: Túrák, barlang, Pilis
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

Rövid séta barlangokkal.
A Vasas-szakadék Magyarországon, a Pilis-hegységben található természeti különlegesség, egy igazi geológiai és turisztikai ékkő a hazai tájak között. A Pilisszentkereszttől nyugatra fekvő, különleges szépségű szurdokvölgy a természetkedvelők és túrázók körében különösen népszerű célpont.

A szakadék a terület jellegzetes karsztosodási folyamatainak eredménye. Az évmilliók során a víz kiváló munkát végzett: mészkősziklákat formált, barlangokat vájt, és éles sziklafalakat alakított ki. A Vasas-szakadék nevét az egykori vasverőkről kapta, akik a középkorban a szurdokban működő ércmalmoknál dolgoztak.

Az arra járókat meredek sziklafalak, hűs, párával teli levegő és zöldellő növényzet fogadja. A szakadékban egy jelölt turistaút halad, mely biztosítékokkal (létrák, korlátok) van ellátva, hogy megkönnyítse az időnként nehezebb terepen való haladást. A területen számos ritka növény- és állatfaj otthonra talál, így botanikusok és biológusok számára is érdekes kutatási terület.

A túraútvonal nem csak a Vasas-szakadékra korlátozódik; a környező erdők, a Dobogókő és más jelentős turisztikai pontok is bejárhatók innen, így aki ezt a páratlanul gazdag természeti és történelmi örökséget szeretné felfedezni, akár több napos kirándulást is tervezhet a Pilis varázslatos tájain. Az aktív pihenés és a természetjárás szerelmeseinek a Vasas-szakadék minden évszakban lenyűgöző élményt nyújt.

Mért adatok

Távolság: 5.5km
Szintemelkedés: 366m