Míchova skála

Szerkesztés - 2022-03-17 19:14:32 - Címkék: Csehország, Túrák, szikla
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

A Míchova skála természeti emlék a Nagy Csonk-tó felett található, mintegy 8 km-re Telčtől északnyugatra. Ez az egyik legjobban megőrzött megnyilvánulása a gránit intenzív fagymállásának a Jihlava-hegység legfelső részein, 765–774 méteres magasságban.

A Míchov-szikla két, körülbelül 13 méter magas sziklatoronyból áll. A sziklákon mászni tilos. Az 1980-as években bekövetkezett katasztrófa következtében, amikor a szikla körüli erdő leégett, a tágabb vidékről távoli kilátás nyílt, és azóta a sziklaképződmények kilátóként szolgálnak. A horizont kihagyhatatlan domináns eleme a közeli Javořice adó, északkeleten pedig a Roštejn vártornya emelkedik ki a környező erdőkből .

Állítólag 1829 -ben lőtték le a Jihlava-hegység utolsó farkasát Míchova skála helyén.. Ez valószínűleg igaz lesz, mert nem találkoztunk senkivel, amikor a helyszínen jártunk. Maga a formáció tehát a harmadidőszak trópusi mállásának és a gránit intenzív fagymállásának egyik legjobban megőrzött megnyilvánulása . A sziklák felszínén számos méhsejt és sziklafülke figyelhető meg.

A sziklákon és a sziklahasadékokban olyan úttörő fafajták egyedi példányai nőnek , mint a fehér nyír vagy a berkenye . Néhol a norvég lucfenyővel is találkozhatunk . Ezeket a fás szárú növényeket bizonyos fűszernövények, mohák és zuzmók kísérik .

Mért adatok

Távolság: 5.9km
Szintemelkedés: 796m