Kasa sétálója

Szerkesztés - 2024-07-06 18:26:12 - Címkék: Séták, sétáló, mese
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

"A falunk kicsi, de a szívünk nagy, és hiszünk a mesék erejében" - mondták magukról a kiskassaiak, majd 28 nap alatt megcsinálták Kasa (a kiskassai kis kakas) sétálóját. De nem ám akármilyet! A falu egyik végére készült egy tankönyvbe illő szusszanó, paddal, asztallal, szilvafával, kilátással. A másik végén meg a rétre a szülők társadalmi munkában, - a gyerekek elől ügyesen titkolva - építettek egy nagyon színes játszóteret használt autógumikból. A falu két vége között pedig minden tele van virággal. Írtak meséket, mondtak meséket, és persze készültek az átadóra is. Fasírt, franciasaláta, hét nyelven beszélő szezámmagos kifli és még hosszan sorolhatnám mi mindennel vártak minket és önmagukat.
A Kiskassaiak mindent együtt csinálnak, így számukra magától értetődő volt az, amit még eddig sehol nem láttunk: az átadó ünnepség része volt, hogy együtt végig jártuk a sétálót és felszereltük a táblákat. Minden tábla felszerelésénél másik gyerek segített Pityu bának. Minden szusszanónál volt játék a gyerekeknek, és hallgattunk mesét is. A végén visszamentünk a kultúrházhoz és együtt ettünk-ittunk, meg persze Bob mindenkinek mondott valami kedveset.
"Kiskassa egy olyan hely, ahol valósággá lesz a mese, és meséssé a valóság." Ezt még célként mondta a helyi főkobold, de szerintem Kiskassa már most ilyen hely.
Gyerekkoromban láttam egy filmet, az orgonát fújtatta két ember és nagyon fáradtak voltak, de az orgonista még tovább akart játszani. Azóta vagyok kíváncsi, hogy milyen lehet orgonát fújtatni. Kiskassán a templomban van egy 200 éves orgona. 200 éves és működik! Először a hangját hallhattuk, aztán felmehettünk mi is kipróbálni, sőt bekukkanthattunk a belsejébe. Egészen elképesztő, ez gyakorlatilag egy szintetizátor fából és sípokból. A billentyűk mellett regiszterek, a lábaknál meg egy halom pedál, el se tudom képzelni mennyi gyakorlás kell ahhoz, hogy a sok bigyó nyomogatásából zene legyen. Sosem láttam még ilyen bonyolult hangszert, egy igazi mérnöki csoda. De a legvége volt a legjobb, kikapcsoltuk a motort, hogy rendesen lábbal kelljen fújtatni. Szóval kb 30 év várakozás után kipróbáltam milyen lehetett a step aerobic barokk zenére a régi időkben. (Nem lehetett könnyű végig pumpálni egy hosszú darabot)

Mért adatok

Távolság: 3.1km
Szintemelkedés: 178m