Vintgar

Szerkesztés - 2014-08-19 19:45:21 - Címkék: Túrák, Júliai Alpok, Szlovénia, szurdok
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

A Vintgar-szurdok Szlovéniában található, Bledtől 6–7 km-re északra. A szurdokot Szlovénia legnépszerűbb természetes jellegzetességei között tartják számon. 1600 méter hosszan folyik rajta keresztül a Radovna folyó, mely a 16 méter magas Šum-vízeséssel hagyja el a szurdokot. Ez Szlovénia legmagasabb folyami zuhataga.

A Vintgar-szurdok Szlovéniában található, csupán néhány kilométerre a híres Bledi-tótól, és egyik leglátogatottabb természeti látványossága az országnak. A szurdokot a Radovna folyó ásta a Hom és Boršt hegyek közé, a tájat jellemző mészkőbe. A szurdok hossza körülbelül 1,6 kilométer, és lélegzetelállító látványt nyújt a látogatóknak a sziklafalak, a zöldellő növényzet és a kristálytiszta vizű folyó összhangjával.

A Vintgar-szurdokot 1891-ben fedezték fel, és azóta egy jól kiépített, biztonságos gyalogút vezet végig a szurdok mentén, amely lehetővé teszi, hogy a látogatók közelről csodálhassák meg az itt rejtőző természeti csodákat. A folyó felett átívelő hidak és fából készült járdák egészen a szurdok végén található Šum vízesésig vezetnek, amely Szlovénia egyik legmagasabb szabadon eső vízesése.

A Vintgar-szurdok vendégei nem csak a víz, a sziklák és a növényzet látványával gyönyörködhetnek, hanem a folyóban élő állatokkal, például pisztrángokkal is találkozhatnak. A szurdok az aktív pihenést kedvelők számára is ideális célpont, hiszen a közelben számos turistaösvény található, amelyek szintén lenyűgöző természeti környezetben vezetnek.

A Vintgar-szurdok általában április végétől novemberig látogatható, a pontos nyitva tartás azonban az időjárástól függően változhat. A területen belépőjegyet kell váltani, amivel hozzájárulnak a szurdok karbantartásához és védelméhez. A Vintgar-szurdok igazi természeti kincs, amely minden évszakban más arcát mutatja, és mindenkor felejthetetlen élményt nyújt az odalátogatóknak.