Nyakas-kő (Biatorbágy)

Szerkesztés - 2019-01-01 18:19:33 - Címkék: Séták, Budai-hegység, szikla
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

2019. január 1.

Az év első sétája, babonából, hogy ez is túrázós év legyen. Az időjárás nem volt túl kegyes, így csak rövid sétánk volt. Fel a Nyakas-kőre, majd át a túlsó oldalra és a Száz-lépcsőnél le.

Sokszor jártunk már a Nyakas-kőnél. Gyerek nélkül,aztán hordozóval, majd kicsi gyerekkel, aztán nagyobb gyerekkel is. A fényképek egy része 13. szeptember 8-án készült.

A Nyakas-kő Biatorbágyon, a Budai-hegység keleti peremén található egyedülálló geológiai képződmény. Ez a feltűnő sziklaformáció egy látványos, szabadon álló kőoszlop, ami az évmilliók során a természeti erők – mint az erózió és a felhámorodás – hatására alakult ki a környező puhaabb kőzetek közül. A környék különleges mikroklímája és a kőzetek változatossága miatt a Nyakas-kő és környéke fontos növénytani terület is.

A Nyakas-kő nemcsak a természetjárók körében népszerű, hanem a sziklamászók és a geológia iránt érdeklődők számára is vonzó célpont. A szikla alakja és elnevezése az emberi nyakkendőre emlékeztet, és ez adja a hely szimbolikus erejét is. A Nyakas-kőről gyönyörű panoráma tárul elénk a környező dombvidékre és távolabbi hegyvonulatokra is, így nem csoda, hogy a túraútvonalak között közkedvelt állomás.

A Nyakas-kő környékén egy sor más nevezetesség is található, mint például a Biatorbágyi-viadukt vagy a helyi borvidék pincészetei, melyek még színesebbé teszik az ide látogatók élményeit. Akár egy rövid kirándulás részeként, akár egy hosszabb túra meghatározó állomásaként, a Nyakas-kő kiváló lehetőséget kínál, hogy közelebbről is megismerjük Magyarország természeti szépségeit és geológiai kincseit.

Mért adatok

Távolság: 2.7km
Szintemelkedés: 217m