UFO

Szerkesztés - 2024-03-28 19:42:45 - Címkék: Séták, Szlovákia, kilátó, híd, Duna, vár
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

Az SNP Híd (Szlovákul: Most SNP, vagy hivatalosan Most Slovenského národného povstania) egy ív alakú út- és villamos híd, ami Pozsonyt, Szlovákia fővárosát szeli át a Dunán. A híd egyik legjelentősebb sajátossága az UFO-nak becézett futurisztikus étterme és kilátója, ami magasodik híd tornyán.

Az SNP Híd 1972-ben nyílt meg, és akkoriban korszerű mérnöki megoldásának köszönhetően számos elismerést kapott. A híd hossza 431 méter, és két fontos funkciót tölt be: összeköti Pozsony óvárosát (Staré Mesto) Petržalka kerületével, és fontos közlekedési útvonal a városon belül, valamint Pozsony és az ország más részei között.

A híd nevét a Szlovák Nemzeti Felkelésről (Slovenské národné povstanie – SNP) kapta, amely 1944-ben zajlott a náci megszállás idején. A híd így a szlovák történelem fontos eseményére emlékeztet.

Az UFO kilátótól látványos panoráma tárul a látogatók elé, és a híd és a kilátó napjainkban is népszerű turisztikai és kulturális célpont, kiemelkedő látnivalóként Pozsony városképében.