Lund

Szerkesztés - 2023-07-26 06:59:32 - Címkék: Svédország, Kerékpáros túrák
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

Kipróbáltam milyen laparoszkópos műtétet végezni. Hosszas küzdéssel sikerült behúzni a kötelet a lyukba, de közben párszor átszúrtam a szomszédos szerveket. Orsi ultrahangos vizsgálatot végzett egy vizes flakonon. A gyerekek részecskét gyorsítottak. Végül mindnyájan végig másztunk az emésztőrendszerünkön. Bekerültünk a szájba, Hédi először a légcsövön próbált bejutni, de aztán megtaláltuk a nyelőcsövet, a gyomrot, a beleket és a végén székletként távoztunk. Ezt már fokozhatatlannak gondoltam, amikor belecsöppentünk egy fizikus lány előadásába. Svédül beszélt, bár inkább énekelt és táncolt hozzá. A szavakból csak annyit értettem, hogy meleg levegő (varme lüft), de a tánc olyan szemléletes volt, hogy simán érthetővé vált mi történik a lufival, a folyékony nitrogénnel és egyebekkel.
A science center előtt a belvárosban jártunk, méghozzá bicajjal. Tegnap megállapítottam, hogy Svédországban nem jó autózni, ma viszont már azt is hozzá tudom tenni, hogy bicajozni viszont nagyon jó. És ennek hatására több is a bicajos a belvárosban, mint az autós. Nagyon sok kerékpárút van, alagutakkal, meg a lámpáknál kényelmes kapaszkodó korláttal. És mindenhol van bicajtároló is. Így bicajjal mentünk boltba, múzeumba, parkba, mindenhova. A hotelben ingyen lehet bérelni bicajt, de a városban is van bérbringa, szóval azok is bicajjal járnak, akik nem itt laknak.
A botanikus kert csodálatos volt, de azon kívül is volt egy csomó apró park a városban. Az egyikben frizbipálya volt kialakítva. Izmos csávók hajigálták a frizbijüket távoli láncos kosárba és utána onnan a következőbe. Pont, mint a golfosok tegnap, elszánt arccal, teljes átéléssel, pontról pontra sietve.
A Pick téli szalámi itt is és Németországban is olcsóbb, mint otthon. Fura, mert egyébként Svédország drága, de valahogy a magyar szalámi Magyarországon a legdrágább. A kínálat a boltban egész érdekes. Szénsavas görögdinnyelé, morcos hal, mocsári bogyókból készült lekvárok, fagyasztott szalonnakocka, pucolt krumpli üvegben, stb.
Készpénzt nem láttunk, nekünk sincs, de a helyieknek sincs. Vannak helyek, ahol készpénzt el sem fogadnak. A parkolóórába se lehet érmét dobni. Kártyával és appokkal lehet fizetni, bizonylatot se nyomtat a masina, e-mailben küld visszaigazolást.
Reggelire húsgombócot ettem rösztivel. A rántotta sápadt és taknyos volt, nem túl bizalomgerjesztő látvány. A palacsinta olyasmi, mint nálunk, csak vastagabb. És a reggeli kapcsán Hédi tette fel a nap kérdését: hogy mondják svédül a svédasztalt?

Mért adatok

Távolság: 19.6km
Szintemelkedés: 158m