Trieszt

Szerkesztés - 2008-04-29 16:43:06 - Címkék: Olaszország, Séták
Nehézség:
Látvány:
Élmény:


Trieszt egy olaszországi tengerparti város, mely az Adriai-tenger északkeleti részén, az Isonzó-torkolatnál helyezkedik el, a szlovén határ közelében. A város hosszú ideig Ausztria-Magyarország egyik legfontosabb kikötője volt, ami kritikus szerepet játszott a birodalom kereskedelmében.

Több mint 500 évig volt az Osztrák-Magyar Monarchia része, és csak az első világháború után, 1919-ben csatolták Olaszországhoz. Triesztről nevezetes, hogy egészen egyedülálló multikulturális örökséggel rendelkezik: itt élt és alkotott több nyelven beszélő közösség, köztük olaszok, szlovének, horvátok, osztrákok és zsidók. Ez a kulturális sokszínűség mai napig megfigyelhető a város építészetében, gasztronómiájában és kulturális életében.

Trieszt híres irodalmi múltjáról is. Itt töltötte élete utolsó éveit James Joyce az ír író, aki az Ulysses egy részét itt írta. A város a 20. századi irodalmi élet egyik fontos központja volt, számos író és költő számára inspirációt nyújtva.

Gazdaságilag a város a kikötője révén továbbra is fontos szerepet tölt be, hiszen ez Olaszország egyik legnagyobb és legforgalmasabb kikötője, fontos tranzitpont a Közép- és Kelet-Európából érkező áruk számára. Emellett turizmus is egyre fontosabbá válik, a történelmi látnivalók, a kényelmes strandok és a gasztronómiai élvezetek vonzanak ide egyre több látogatót.