Kopácsi-rét

Szerkesztés - 2024-03-30 09:21:24 - Címkék: Horvátország, Séták, híd, ártér, Dráva
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

1977-ben kiadtak Magyarországon egy madárhatározót. Az a legjobb, se angolul, se horvátul nem lehet annál jobbat találni. Ezt egészen biztos forrásból tudom, a hajós bácsi mondta a Dráva és a Duna közötti árterületen. Ami nem mellesleg Közép-Európa legnagyobb ívóterülete. Elsőre én egy csomó kocsmát képzeltem ide, a gyerekek meg nem értették miért nem mindegy a halaknak, hogy hol isznak a vízből. Kellett néhány ismétlés, hogy meghalljuk a hosszú ít. Szóval ívni járnak ide a halak, nem inni. Azért pont ide, mert itt nincs áramlás, és a víz is kicsit melegebb. Tökéletes hely a szerelemhez. A hajós bácsi egyébként végtelenül kedves volt, miután lenyomta a hivatalos showt horvátul, elmondott nekünk mindent magyarul. És nekünk még a világegyetem legtökéletesebb madárhatározóját is megmutatta.

A Kopácsi-rét (más néven Kopacki rit, horvátul Kopački rit) Horvátország keleti részén, a Dráva és a Duna folyók találkozásánál fekvő vizes élőhely, amely Európa egyik legnagyobb és legmegőrzöttebb mocsaras területe. Ez a természetvédelmi terület az UNESCO MAB (Ember és Bioszféra) program részeként is elismerést kapott, és része a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumnak.

A Kopácsi-rét értékes ökológiai rendszere számos fajnak nyújt élőhelyet, az itt található élővilág rendkívül sokféle, számos ritka és veszélyeztetett madárfajt is magában foglal. Közel 300 madárfaj található itt, többek között gólyák, különféle récefajok, kormoránok és a vörös gémek, valamint emlősök, amelyek között ott van például a vidra, a borz és a dámszarvas.

A Kopácsi-rét nem csak a biológiai sokféleség szempontjából fontos; a terület egészévesen kínál különleges látnivalókat a látogatók számára, akár a madárvilág megfigyelése, a természetfotózás, vagy akár a vízi túrázás a céljuk. Továbbá fontos szerepet játszik az árvízvédelemben is, hiszen a mocsár természetes árvíz-tározóként funkcionál, segítve ezzel a környező települések védelmét.

A területen több kilátópont és tanösvény is található, hogy a látogatók közelebbről is megismerhessék és élvezhessék ezt a különleges természeti kincset. A Kopácsi-rét megjelenésében és állatvilágában az évszakok változásával jelentősen módosul, ami változatos látványt és állandóan új felfedezésre váró természeti értékeket kínál.

Mért adatok

Távolság: 3.1km
Szintemelkedés: 110m