Abaligeti-barlang

Szerkesztés - 2018-08-04 16:43:58 - Címkék: Séták, barlang, Mecsek, Baranya
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

Orfűtől csak néhány km-re található. A barlang mellett egy strand és egy múzeum is várja a turistákat.
A barlangban sajnos tilos fotózni, ezért csak külső fotót tudtam ide tenni. Egyébként egy lebetonozott Kecske-lyukra hasonlít leginkább.

Az Abaligeti-barlang Magyarország egyik lenyűgöző természeti csodája, mely Baranya megyében, az Orfű közelében helyezkedik el. A karsztos területen kialakult barlangrendszer különleges geológiai képződményeket és érdekes cseppköveket rejt magában.
Több mint 3 kilométer hosszú barlangrendszerének csak egy része nyitott meg a látogatók előtt, amely körülbelül 500 méter hosszan járható be. A barlang először a 19. században került felfedezésre, és 1938 óta áll látogatók rendelkezésére. Híres a barlangi levegőjéről, amelynek magas negatívion-tartalma és allergénanyagoktól mentes környezete elősegítheti az asztmás és légúti megbetegedésekben szenvedők állapotának javulását.
A barlangot érdekes természeti alakzatok jellemzik, beleértve a hatalmas cseppköveket, amelyek az évezredek során alakultak ki a víz mésztartalmának kicsapódásával. A barlang hűvös, állandó hőmérséklete és a bizarr alakzatai, mint például a "Fagylaltos" vagy a "Márványterem", lenyűgözik az idelátogatókat.
A látogatóközpontú turisták vezetett túrák keretében ismerkedhetnek meg a barlang különleges világával, miközben megcsodálhatják a természet csodálatos alkotásait. Az Abaligeti-barlang nem csupán egy lenyűgöző geológiai és természeti látnivaló, hanem egy érdekes bepillantást enged a föld alatti karsztos képződmények fejlődésébe és az abban rejlő titkokba is.