Georgenfelder Hochmoor

Szerkesztés - 2023-07-22 09:13:51 - Címkék: Németország, magasláp, mocsár
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

Nyári nagy utazásunk első megállója a cseh-német határon.

A Georgenfelder Hochmoor, más néven a Georgenfeldi Láp Németország szívében, Szászországban található. Egyedülálló és érintetlen természeti területként a Keleti-Erzgebirge részét képezi, és értékes élőhelyet biztosít sok ritka és veszélyeztetett növény- és állatfaj számára.
Ez a magaslati láp különleges mocsári ökoszisztéma, amelynek kialakulása több ezer évig tartott. A körülbelül 100 hektáros területen számos tőzegláp található, ahol a speciális nedves és savanyú körülmények között számtalan tőzegmoha faj prosperál. Ezek a mohák nagyon lassan bomlanak, így hatalmas tőzegrétegeket képezve, amelyek hozzájárulnak a széntároláshoz és így a klímaváltozás lassításához is.
A Georgenfelder Hochmoor számos ritka madárfaj, köztük a híres feketehasú pityer és az erdei fülesbagoly menedékéül szolgál. Rajtuk kívül különféle rovarok, például a lápvilágban élő szitakötők is megfigyelhetők, valamint specializált növények, mint például húsevő növények és egyéb ún. mocsári specialitások is otthonra találnak itt.
A Georgenfelder Hochmoor látogatói számára tanösvényeket alakítottak ki, amelyek lehetővé teszik a tanulmányozást és a természeti szépség élvezetét anélkül, hogy kárt tenne az érzékeny ökológiai rendszerben. Emellett a terület nagy jelentőségű a természettudományos kutatások számára is, hiszen a lápok ősi klímaváltozások és környezeti viszonyok lenyomatait őrzik.

Mért adatok

Távolság: 3.6km
Szintemelkedés: 913m