Valletta

Szerkesztés - 2023-12-31 19:43:12 - Címkék: Málta, Séták
Nehézség:
Látvány:
Élmény:


Valletta Málta történelmi fővárosa, egyedülálló kulturális és építészeti örökséggel bíró város, amely a Földközi-tenger központi részén helyezkedik el. A várost a Szent János Lovagrend alapította 1566-ban a nagymester Jean Parisot de la Valette tiszteletére, aki vezette a lovagokat az oszmánok elleni nagysikerű ostromban 1565-ben.

Valletta egy szigorúan tervezett reneszánsz város, amely a világ első olyan települése, amelyet egészben alaprajzra terveztek. Az utcái szabályos hálózatot alkotnak, amely a levegő áramlását és a természetes fényt optimálisan használja ki. A város falakkal és erődítésekkel vették körül, hogy megvédjék a további támadásoktól.

Valletta kultúrális látványosságokban gazdag, ide tartozik a Szent János Székesegyház, amely lenyűgöző barokk belső terével és Caravaggio egyik leghíresebb művével, a "Szent János keresztre feszítésével" vált híressé. Emellett a városban található az Archeológiai Múzeum, a Manoel Színház, amely Európa egyik legrégebben folyamatosan működő színháza, és a Nagymesterek Palotája.

2018-ban Valletta büszkén viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet, ami tovább emelte a város nemzetközi profilját. A város középkori és barokk épületei, valamint modern kulturális létesítményei miatt az UNESCO 1980-ban a Világörökség részévé nyilvánította. Valletta tökéletes úti cél azok számára, akik szeretik a történelmet és a mediterrán életstílust.