Basel

Szerkesztés - 2001-09-17 18:40:31 - Címkék: Svájc, interrail
Nehézség:
Látvány:
Élmény:


Bázel Svájc északnyugati részén található város, amely jelentős kulturális, gazdasági és oktatási központként szolgál az országban és Európában is. A Rajna folyó két partján fekszik, és híres arról, hogy találkozási pontja Németországnak, Franciaországnak és Svájc háromszögének, ami egyedülálló többnemzetiségű légkört teremt a városban.

Bázel kiemelkedik a művészetek és a kultúra terén. Otthona több mint 40 múzeumnak, köztük a híres Kunstmuseum-nak, amely a legrégebbi művészeti gyűjtemények egyikét őrzi, és a Fondation Beyeler-nak, ahol a modern és kortárs művészet remekművei láthatóak. A Bázel Művészeti Vásár (Art Basel) világszerte ismert esemény a művészeti világ naptárában, ahol galériák, művészek és gyűjtők találkoznak.

Gazdaságilag a város a gyógyszeripar és a finanszírozás tekintetében kiemelkedő, székhelyet ad a Novartis és a Roche globális gyógyszeripari óriásoknak. Ezek a vállalatok jelentősen hozzájárulnak a város gazdaságához és a világon a gyógyszeripari kutatás fejlődéséhez.

Oktatás szempontjából Bázel büszke az egyik legrégebbi egyetemére, a Bázeli Egyetemre, amely 1460-ban alapították, és amely számos tudományterületen kínál magas színvonalú képzést és kutatási lehetőségeket.

A város építészeti vonzereje is figyelemre méltó, az óváros csodálatos középkori épületeitől kezdve a modern építészetig, mint például a Herzog & de Meuron által tervezett és világhírű Messe Basel új épülete. Bázel a Rajna menti séták és a híres Mittlere Brücke híd közelében kínál gyönyörű panorámát.

Mindezen jellemzőkkel Bázel nem csupán egy élhető város, hanem egy olyan hely, ahol a hagyományok és az innováció tökéletes összhangban vannak a nemzetközi és multikulturális atmoszférában.