Lübeck

Szerkesztés - 2001-09-17 18:59:36 - Címkék: Németország, interrail


Lübeck Észak-Németország egyik jelentős történelmi városa, mely Schleswig-Holstein tartományban helyezkedik el. Gyakran nevezik a "Hanze városok királynőjének", mivel fontos szerepet játszott a középkori Hanza kereskedelmi szövetség életében, ami a Balti- és a Északi-tenger menti városok gazdasági és politikai együttműködését erősítette meg.

Érdekes, hogy a várost egy 12. századi flamand telepes, Henry the Lion alapította, és gyorsan kiemelkedő kereskedelmi központtá vált. A korszak gazdagsága és ereje ma is tükröződik a városban megmaradt gótikus építészeti emlékekben, mint például a híres Holsten Gate, mely a város szimbólumává vált, vagy a hatalmas Szent Mária Templom, ami egyike a legnagyobb téglakirche-nak (tégla építésű templom) Észak-Európában.

Lübeck belvárosa a UNESCO által a Világörökség listájára is felkerült, köszönhetően a jól megőrzött középkori utcaképnek és a számos történelmi épületnek. A város a mai napig is tesz hűséget hanzei hagyományaihoz, így például az évente megrendezett hanzei napokat is ide szokták rendezni, ahol a különböző tagvárosok kulturális és gazdasági kapcsolatait ünneplik.

Gazdag kulturális öröksége mellett Lübeck ismert a marcipánjáról is, melyet gyakran a "Lübecker Marzipan" néven árulnak szerte a világon. A város számos marcipánmúzeumot és manufaktúrát is kínál, ahol a látogatók megismerkedhetnek ezzel a különleges édességgel és annak előállítási módjával.

Lübeck tehát a történelmi gazdagságáról, építészeti emlékeiről és gazdag kulturális örökségéről ismert, feledhetetlen látogatást ígérve mindenki számára, aki felfedezni vágyja Hanza kereskedelmi birodalmának egyik fényes gyöngyszemét.