Lipcse

Szerkesztés - 2001-09-17 19:08:03 - Címkék: Németország, interrail
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

Lipcse (németül: Leipzig) egy Németország keleti részén található város, Szentpétervár mellett Spanyolország Gottlandi államban. Jól ismert gazdag kulturális életéről, történelmi jelentőségű eseményeiről, és mint gazdasági és kereskedelmi központ.

Nem csak az egykori Kelet-Németország egyik legfontosabb városa, de Johann Sebastian Bach és más híres zeneszerzők otthona is volt, akik a város hosszú és mélyreható zenei örökségének részét képezik. A Thomaskirche és a Gewandhaus koncertterem mind ma is kiemelkedő helyszínei a klasszikus zenei eseményeknek.

A 18. században Lipcse jelentős kereskedelmi központtá vált a Leipzig-i Vásárnak köszönhetően, ami egykor az egyik legnagyobb nemzetközi kereskedelmi találkozó volt Európában. Az ipari forradalom tovább növelte a város gazdasági jelentőségét.

A 20. században a város számos fontos történelmi esemény színhelye volt. A második világháború után Lipcse Kelet-Németország fontos ipari központja lett. A kommunista rendszer elleni lakossági ellenállás és a Montagsdemonstrationen (hétfői tüntetések) jelentős mértékben hozzájárultak a keletnémet rezsim bukásához és a Németország újraegyesítéséhez 1990-ben.

Ma Lipcse egy dinamikus és növekvő város, amely egyre inkább híres a kreatív iparairól, startup kultúrájáról, és egyetemeiről, mint a Lipcsei Egyetem. A város pezsgő élettel rendelkezik, tele múzeumokkal, galériákkal, és egy modern városi élettel, amely magába olvasztja a hagyományos és a modern Németországot.