Teufelsmauer

Szerkesztés - 2023-08-09 07:31:25 - Címkék: Németország, Séták
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

A parkolóban leszólított egy néni, miután hosszasan nézegette a rendszámunkat. Bizonytalanul, akcentussal, de magyarul azt mondta:
- Jó napot!
- Jó napot! - feleltem, amitől kicsit megijedt.
- Ungarn? - kérdezte óvatosan.
- Igen, Magyarországról jöttünk - feleltem, de már németül.
A néni annyira megörült, hogy rögtön elmesélte az egész életét. A világháborúban az apukája Németországban maradt és utána elvették a magyar állampolgárságát, ezért örökre itt maradt és itt alapított családot. Király Jánosnak hívták és Makóról származott, de Szolnokon és Mezőtúron is voltak rokonai. A többség már meghalt. És Magyarországon nagyon finom paprikás ételek vannak, meg puszta...

A neve magyarul "Ördög falat" jelent, de ne ijedj meg! A név a helyiek fantáziáját tükrözi, és a kőfalak meredek és ijesztő megjelenését emeli ki.
A Teufelsmauer hatalmas kőfalai úgy tűnnek, mintha hirtelen a semmiből emelkedtek volna fel a tájban. A valóságban azonban ezek a kőzetek mintegy 20 millió évvel ezelőtt keletkeztek vulkáni tevékenység során.
A falat alkotó hatalmas kőtömbök különleges geometriai formációkat alkotnak, mintha egy hatalmas kőből kirakott puzzle lenne. Ennek köszönhetően sokan hajlamosak fantasztikus történeteket szőni a kőzetek eredetéről. Egyes népmesék szerint az Ördög fal környékén éltek törpék, akik egy idő után eltűntek. A helyiek gyakran viccelődnek azzal, hogy talán a törpék építették meg a kőfalat.
A Teufelsmauer régóta a német kultúra része, és a középkorban úgy hitték, hogy az Ördög falat egyfajta természetes védelmi vonalként használják az ellenség ellen. Valószínűleg inkább a természeti környezet volt hasznos, mintsem egy tényleges védelmi vonal. Az Ördög fal sziklamászók körében is népszerű. Azok, akik szeretik a kihívást és a lenyűgöző kilátást, gyakran próbálják megmászni ezt a természeti csodát.

Mért adatok

Távolság: 2km
Szintemelkedés: 201m