Zadar

Szerkesztés - 2024-04-03 10:53:28 - Címkék: Horvátország, Séták, piac, tenger
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

8 éve vettünk egy halom mandarint a zadari piacon és néhány saroknyira onnan leültünk a kőre és végtelen boldogsággal tömtük magunkba. Azóta sem ettem olyan finom mandarint és tulajdonképpen előtte sem. A gyerekek akkor még egész picik voltak, de arra a mandarinra még ők is emlékeznek. Teljesen egyértelmű volt, hogy vissza kell menni a piacra, ha már ilyen közel vagyunk.

A térkép alapján a piac hamar meglett, de a megfelelő stand kiválasztása azért eltartott egy darabig. A portéka most is csodálatosan nézett ki, mandarin, narancs, eper és utána valami fura dolog. Pici, mint a koktélparadicsom, de valami citrusféle. Kérdezem a kofát, hogy ez mi. Mondja a nevét, de nem ismerős. Majd hozzáteszi, hogy olyasmi, mint a narancs és a citrom keveréke, de nagyon drága és csak Mercedes meg BMW tulajok szokták venni. Gyorsan visszateszem és mondom a néninek, hogy nekem olcsó autóm van, maradok a narancsnál. A narancs mellett egy kis mandarin, kivi, alma és eper is kerül a zacskókba. Kérem a nénit, hogy az olcsó autós áron számoljon. Nevet és úgy számol.

Még a piac sarkán kibontjuk az első mandarint, nagyon finom. Két utcával arrébb jutunk el az első narancsig. Életemben ilyen finom narancsot nem ettem. Még a 8 évvel korábbi mandarint is veri. Mire a régi kövekig eljutunk már van narancshéjnak kialakított zacskónk. És a tradíciót tartva hirtelen megeszünk egy csomó narancsot. A tengeri hangjátéknál Hédit az utolsó narancsot is eltünteti. Muszáj visszamenni a nénihez...

A piacon a néni felismer, welcome back-kel üdvözöl.
- Tudja mi történt? - kérdezem tőle. Huncutol mosolyog és visszakérdez:
- Mi történt? - és várja, hogy valami hülyeséget mondjak.
- Eladtam az olcsó autómat és most van pénzem még egy kis narancsra.
A néni nevet, mi meg megpakolunk egy zacskót naranccsal, veszünk mellé káposztát és egyebeket. Olcsó autós áron számol és még abból is kapok kedvezményt.

A benzinkútnál "autogram"-ot kér a kasszás. Dedikálom neki a blokkot, mint valami messzeföldön híres tankolóművész.

Zadar egy tengerparti város Horvátországban, gazdag történelmi és kulturális örökséggel. A város az Adriai-tenger partján fekszik, és a Dalmácia régió része. Több mint 3000 év történelmével Zadar egyike az ország legrégebbi városainak, amelynek gyökerei az ókori Ilíriumba és Rómába nyúlnak vissza.

A történelmi óvárosával, amely egy félszigeten helyezkedik el, Zadar lenyűgözi látogatóit szűk, kanyargós utcáival, római romjaival és középkori templomaival. A legkiemelkedőbb történelmi nevezetességek közé tartozik a Szent Donatus templom, amely a 9. században épült és lenyűgöző elő-román stílusban van, valamint a Római Fórum maradványai.

Zadar modern látványosságainak is bőven van bája, ide tartozik a híres Tengerorgona és a Napüdvözlő. A Tengerorgona egy egyedülálló művészeti és zenei installáció, amely a tenger hullámainak mozgásával létrehozott muzsikát produkál, míg a Napüdvözlő egy hatalmas, napelemekkel borított kör, amely napnyugta után lenyűgöző fényjátékot hoz létre.

Zadar csodálatos természeti szépségekkel is kecsegtet, köztük a kristálytiszta tengerpartokkal és a közelben található Kornati-szigetekkel, amelyek tökéletes desztinációt kínálnak a hajózás, a búvárkodás és más vízi sportok szerelmeseinek. A város hangulatos kávézói, éttermei és piacai pedig igazi ízelítőt adnak a dalmát gasztronómiai specialitásokból.

Zadar kiváló kiindulópont a Dalmáciai part menti és szigetvilágának felfedezésére, és bár kevésbé híres, mint Dubrovnik vagy Split, Zadar ugyanolyan lenyűgöző történelmi atmoszférával és mediterrán eleganciával rendelkezik, ami elbűvöli az idelátogatókat.

Mért adatok

Távolság: 3.1km
Szintemelkedés: 19m