Roški slap

Nehézség:
Látvány:
Élmény:

A barlanghoz 517 lépcsőn kellett felsétálni. Hédi 506-ot számolt, egy német turista 505-öt, szóval pontosan nem tudjuk hány lépcső volt, de kevesebb, mint 517. Tas persze biztosra ment, ő még a maradék 99 lépcsőt is megmászta egy fotó kedvéért. A barlang egyébként nem túl nagy és nem túl érdekes, semmiképp sem ér 500 lépcsőt. Viszont a barlang alatti kilátó pazar, az 800 lépcsőt is simán megért volna. Ott többet is időztünk. Tulajdonképpen simán aludtam volna egyet, de az túrázás közben társadalmilag kevésbé elfogadott.

Roški slap (Roški vízesés) Horvátországban található, a Krka Nemzeti Park részeként, amely az azonos nevű Krka folyón terül el. Különleges szépségével és természeti gazdagságával ez a vízesés az ország egyik kiemelkedő természeti látványossága.

A Roški slap név a "kerek vízesés" kifejezésből származik, ez pedig a vízesés kerekre mosott medencéire utal. Ez a csodás vízesés több szintből áll, és körülbelül 22,5 méter magasságban ereszkedik alá. A vízesés különlegessége, hogy lépcsőszerűen torta formát öltve hullik lefelé, ami egyedülálló látványt nyújt.

A környéken a természetes szépségen túl számos történelmi és kulturális érték is felfedezhető. Régi vízimalmok, mosóhelyek és a régi kerék nyomai őrzik a múltat, illetve kiépített sétányok, kilátóhelyek segítik az ide látogatókat a táj felfedezésében. A parkban szervezett túrák, csónakkirándulások és tanösvények kínálják a lehetőséget, hogy a látogatók még közelebbről ismerjék meg ezt az érintetlen természeti környezetet.

A Krka folyó mentén található hidak, és a kristálytiszta vizű tavak, amelyekben a bátrabbak akár meg is fürödhetnek, további élményelemeket adnak a Roški slap-nál tett látogatáshoz. Emberek ezrei keresik fel évente ezt a lenyűgöző helyszínt, hogy élvezhessék a természet nyugalmát és a horvát vidék vadregényes szépségét.

Mért adatok

Távolság: 3km
Szintemelkedés: 242m