Aachen

Szerkesztés - 2001-09-17 18:48:50 - Címkék: Németország, interrail
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

Aachen, amelyet franciául Aix-la-Chapelle néven is ismernek, egy történelmi város Németország nyugati részén, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. A város a belgiumi és hollandiai határ közelében helyezkedik el és Európa több különböző kultúrájának találkozási pontjaként szolgál. Aachent leginkább Karl (Károly) Nagy császár és a Frank Birodalom központjaként tartják számon.

Karl Nagy (742–814), aki az 800-ban létrehozta a Karoling Birodalmat és megújította a Nyugati Császárságot, Aachent a birodalma központjává tette. Itt építtette híres palotáját (Palatina) és a híres Aacheni Dómot, amely azóta is a város jelképévé vált. A palota és kápolna megmaradt részei a 9. századra nyúlnak vissza, és az UNESCO által 1978-ban világörökségi helyszínné nyilvánították.

Az Aacheni Dóm a nyugati keresztény világ egyik legfontosabb építménye, amely a gótikus, a román és a barokk stílusok keveredését tükrözi. Itt található Karl Nagy bronzszobra is, és a dóm kapcsán hagyományosan német királyok és császárok koronázásának helyszíne volt a középkorban.

Aachent a forró kénforrásairól is ismerik, melyek már a római időkben is népszerű üdülőhelynek számítottak. Ezek a termálforrások a várost Európa egyik legrégebbi spa központjává tette, ahol a látogatók kikapcsolódhatnak és gyógyulhatnak a természetes meleg vizekben.

Ma Aachen modern városnak számít, amely továbbra is megőrzi gazdag történelmi és kulturális örökségét. Itt található az RWTH Aachen, az egyik vezető műszaki egyetem Európában, amely innováció és tudományos kutatás terén áll az élen. Aachen tehát egy lenyűgöző hely, ahol a múlt és a jövő találkozik, és ahol a látogatók felfedezhetik a történelem, tudomány és kultúra gazdagságát.