Trogir

Szerkesztés - 2024-04-01 11:42:38 - Címkék: Horvátország, Séták, tenger
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

Trogir egy festői város Horvátországban, ami az Adriai-tenger partján fekszik, Közép-Dalmáciában. Az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított óvárosa egy kis szigeten terül el, amit híd köt össze a szárazfölddel és a közeli Čiovo szigettel. A város története több mint 2300 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is a görögök telepítették Tragurion néven.

Trogir lenyűgöző jól megőrzött középkori építészete, hangulatos sikátoraival, karakteres tereivel és csodálatos tengerpartjával várja látogatóit. A városban kiváló példákat találhatunk a román, gótikus, reneszánsz, barokk stílusú építészetre, amik együtt alkotnak egy kulturális örökséget.

A város egyik legjelentősebb épülete a Szent Lőrinc-székesegyház (Katedrala Sv. Lovre), amely a 13. században kezdődött épülni és a 17. századig több stílusban bővítették. A katedrális kapuja, amelyet Radovan készített 1240 körül, lenyűgöző művészeti alkotásnak számít.

Trogir labirintusszerű utcácskái és rejtett udvarai tele vannak kávézókkal, éttermekkel és boltokkal, ahol a helyi kézműves termékek és a friss tengeri herkentyűk széles választékát kínálják. A városka a hajós turizmus szerelmeseinek is kedvelt helyszíne, a kikötője pedig megannyi jachtot és vitorlást fogad.

Trogir azok számára is kihagyhatatlan úticél, akik a történelmet és az ősi épületek által sugárzott hangulatot szeretik felfedezni, és közben élvezni az Adriai-tenger kristálytiszta vizét. A város környező területei is felkereshetők, gyalogtúrák, kerékpártúrák és vízi sportok széles skáláját kínálva a természet és az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek.

Mért adatok

Távolság: 4.4km
Szintemelkedés: 106m