Split

Szerkesztés - 2024-04-01 14:34:56 - Címkék: Horvátország, Séták
Nehézség:
Látvány:
Élmény:

Split óvárosa Horvátország egyik legvarázslatosabb történelmi helyszíne, amelyet a gyönyörű Adriai-tenger partjánál találunk. A város központja a hatalmas Diocletianus-palotára épül, amely nem csak Split, hanem az egész ország egyik legfontosabb római kori emléke. A palotát az ellenállhatatlanul hatalmasra hízott Római Birodalom társtárkánya, Diocletianus császár építtette a 4. században, mint nyugdíjas otthont.

A palota megkapó labirintusszerű utcácskái, román stílusú házai és terei a mai napig lenyűgözik a látogatókat. Mindezt UNESCO is elismerte, amikor 1979-ben a spliti óvárost a Világörökség részévé nyilvánította. Az óváros egyedi keveréke a különböző történelmi korszakoknak, ahol a római templomok és emlékművek összefonódnak a középkori román építészettel, a veneziai palotákkal és a reneszánsz és barokk stilusú épületekkel.

Egy séta a palota falai közt olyan, mintha időutazást tenne az ember. A Peristil a palota központi nyitott tére, ahol az ókori Rómához híven márványburkolat és korinthoszi oszlopok fogadják az idelátogatót. A szomszédságában álló Szent Domnius-székesegyház, ami eredetileg Diocletianus mauzóleumaként szolgált, kiváló példája a római építészetből átalakított keresztény templomnak.

Éjszakánként az óváros élete még inkább felpezsdül, a kávézók, éttermek, bárok és üzletek mentén. A helyi piacokon friss tengeri herkentyűket, zöldségeket, sajtokat és egyéb helyi finomságokat kínálnak. A város egész évben kulturális programoknak ad otthont, így mindig van valami új felfedezni való. Split óvárosa így nem csak történelmileg gazdag helyszín, hanem pezsgő kulturális központ is Horvátország szívében.

Mért adatok

Távolság: 3.8km
Szintemelkedés: 145m